top of page

Laura Pollari

Kirjailija Laura Pollari
Kirjailija Laura Pollari
Kirjailija Laura Pollari

Pitkän linjan ulkosuomalainen copywriter ja esikoiskirjailija, jolla ei ole korkean paikan tai tyhjän paperin kammoa.

Olen 35-vuotias suomalaislähtöinen copywriter ja luova kirjoittaja. Olen elänyt ja työskennellyt Pariisissa, New Yorkissa ja Kööpenhaminassa jo yli 15 vuotta. Täällä jokainen on tähti -novellikokoelma (Saga Egmont, 2022) on esikoisteokseni.

 

Kirjoitan fiktiota, koska en osaa kirjoittaa lauluja. Rakastan syvyyspsykologiaa, vintage-esineitä ja tunteita, kieliä ja symboliikkaa. Lempinovellikokoelmani on Gabriel García Márquezin Strange Pilgrims.

 

Kirjailijana haluan ripotella maailmaan nähdyksi ja kuulluksi tulemisen taikaa, jotta oma itsensä saa olla ja taivaisiinkin kurkotella. Miksei saisi?

 

Täällä jokainen on tähti.

Tahti (3).png

Kysymykset & vastaukset

Mistä inspiroidut?

Unista, ihmismielestä ja musiikista. Olen kuunnellut musiikkia ja kerännyt levyjä siitä lähtien, kun pääsin lapsena ensimmäiseen c-kasettiini käsiksi. Artistit kuten The The, Wild Nothing ja Kate Bush inspiroivat vuosi toisensa jälkeen. Katson myös paljon häröjä kulttielokuvia ja tv-ohjelmia menneiltä vuosikymmeniltä. Olen muun muassa nähnyt jokaisen Unsolved Mysteries -jakson vuosilta 1987-2003. Yksittäinen idea tai tarinan juoni voi kuitenkin yhtä lailla syntyä ohimennen kuullusta lauseesta tai sekunnin sipaisusta. Näin kävi muun muassa kun kosketin ystäväni raskausmahaa.

Miten luot hahmoja?

Olemalla utelias. Hahmoihin ja heidän kokemuksiinsa eläytyminen on täysin ainutlaatuinen tapa prosessoida ympäröivää maailmaa ja samalla oman sydämen sisältöä. Ajattelen, että maailma olisi parempi paikka, jos useampi olisi kiinnostunut omasta sisimmästään ja osoittaisi samaa empatiaa ja avoimuutta toisia ihmisiä ja heidän subjektiivisia kokemuksiaan ja ajatuksiaan kohtaan. Tämä ei silti tarkoita, että jakaisin välttämättä yhteisen arvopohjan luomieni hahmojen kanssa. Usein olen heidän kanssaan asioista eri mieltä.

Mikä kiinnostaa? Mikä ei kiinnosta?

Lasten oikeudet ja luonnon hyvinvointi kiinnostavat aina. Ismit ja toisten ihmisten kohtelu mustavalkoisesti eivät kiinnosta ollenkaan. Aivan kuten fiktiossa, myös oikeassa elämässä jokaisesta meistä löytyy kaikenlaisia hyviä ja nihkeitä ominaisuuksia taustaan ja sukupuoleen katsomatta. Kaltoinkohtelua tai epäasiallista käytöstä ei kuitenkaan pidä koskaan hyväksyä, ja rajoja saa ja todellakin myös pitää asettaa.

Kuka on suosikkihahmosi?

1980-luvun bisnesnainen Alma on ainakin tosi badass. Hänessä on sitä tarvittavaa kapinahenkeä, jonka ansiosta maailma kehittyy ja muuttuu parempaan päin. Samalla hän on yhden naisen kokoinen muistutus siitä, että koko planeettaa ei tarvitse puolelleen voittaa kunhan tietää kuka itse on ja luottaa siihen muun maailman manauksista ja projisoinneista huolimatta. Koska niitähän riittää, vaikka muuttaisi kuuhun.

Kuusta puheen ollen. Kenet ottaisit mukaan avaruuslennolle?

Haavekuvissani ottaisin seurakseni Stevie Nicksin, oikeassa elämässä tietty iki-ihanan tanskalaisen aviomieheni. 

Kuvat: Kia Hartelius

Tahti (3).png
bottom of page